MF Ampere markerer 10-årsjubileum – en verdensnyhet som startet en grønn revolusjon

Verdens første helelektriske ferje gikk i drift 16. februar, 2025, da MF Ampere krysset strekningen mellom Lavik og Oppedal på E39 over Sognefjorden. Denne datoen for 10 år siden markerer starten på en elektrisk revolusjon i skipsfarten og er en milepæl innen utslippsfri transport både nasjonalt og internasjonalt.

En innovativ kontrakt med visjoner for fremtiden

Da Statens vegvesen utlyste kontrakten for ferjesambandet Lavik–Oppedal kom den med et unikt krav: én av ferjene i sambandet, B-ruten, skulle inkludere et innovativt miljøtiltak. Norled, en av Norges ledende ferjeoperatører, tok utfordringen og tenkte nytt. Ideen om en helelektrisk ferje ble født.

Denne banebrytende ambisjonen førte til byggingen av MF Ampere – en verdensnyhet og en pioner i utslippsfri skipsfart. Statens vegvesens krav til innovasjon og miljøhensyn satte standarden for fremtidens ferjedrift og inspirerte til videre elektrifisering av norsk transportsektor.

Banebrytende teknologi og nullutslipp

MF Ampere ble bygget i 2014 av Fjellstrand verft i Omastrand i Vestland fylke som verdens første helelektriske bilferje. Ferjen er 80,8 meter lang og 20,8 meter bred og har plass til 120 personbiler og 350 passasjerer. Ferjen er et resultat av Norleds seier i et anbud for drift av ferjesambandet Lavik–Oppedal, som årlig frakter cirka én million biler.

Siden oppstarten har MF Ampere gjennomført over 100 000 seilinger – tilsvarende nesten 17 ganger rundt ekvator. Den har spart cirka 1 000 000 liter diesel per år og forhindret utslipp av over 570 tonn CO₂ årlig, i tillegg til fullstendig nullutslipp av drivhusgasser som metan og NOx.

– Erfaringen fra MF Ampere viser at det lønner seg å investere i elektrisk ferjedrift, både for miljøet og samfunnet ved at det skapes nye arbeidsplasser i maritim næring og for elektrisk drift på sikt er billigere enn dieseldrift, sier Heidi Wolden, administrerende direktør i Norled.

Fra én ferje til en flåte av elektriske skip

Da MF Ampere startet opp, var den alene om å være helelektrisk. I dag har Norge en flåte på hele 68 elektriske ferjer fordelt på 65 samband. Disse ferjene representerer en betydelig andel av den norske ferjeflåten og understreker Norges posisjon som et foregangsland for grønn skipsfart.

Denne overgangen har gitt enorme miljøfordeler. Til sammen har elektriske ferjer bidratt til å redusere Norges årlige CO₂-utslipp med betraktelig. Dette er et konkret eksempel på hvordan elektrifisering bidrar til å nå både nasjonale og globale klimamål.

– For Norled sin del markerer Ampere starten på miljøvennlig drift. Fra å ha Ampere som utgjorde 4 prosent av flåten vår på nullutslipp har vi i dag nærmere 50 prosent av flåten vår på lav om nullutslipp. Og vi skal jobbe videre med å få flere fartøy over på lav- og nullutslipp, sier Heidi Wolden.

Innovasjon i skipsfarten

Batteriteknologien og de elektriske systemene om bord i MF Ampere ble levert av Siemens, som også utviklet en løsning for å håndtere de høye kraftbehovene. For å muliggjøre lading i Lavik og Oppedal, hvor strømnettet hadde begrenset kapasitet, ble det installert batteribuffere på begge ferjekaiene. En enkelt overfart krever bare 150–200 kWh, noe som illustrerer hvor effektiv batteridriften er sammenlignet med konvensjonelle løsninger.

Fra verdenssensasjon til global inspirasjon

Erfaringene fra MF Ampere har inspirert både Norge og resten av verden til å satse på elektriske ferjeløsninger. I tillegg til de elektriske ferjene allerede i drift i Norge, er flere titalls nye under bygging. De følger i kjølvannet fra MF Ampere, som har vist at elektrifisering reduserer både driftskostnader og klimautslipp.

En grønnere framtid for skipsfarten

Norge har satt et mål om at alle norske ferjesamband skal være utslippsfrie innen 2030 og alle anbud som nå kommer ut skal være utslippsfrie. Utfordringen nå, er om fylkene får midler til å fortsette denne viktige omstillingen.

Fakta om MF Ampere:

Rederi og eier: Norled
Bygget: 2014 av Fjellstrand verft, Omastrand i Vestland.
Driftstart: 16. februar 2015.
Lengde og bredde: 80,8 meter lang, 20,8 meter bred.
Kapasitet: 120 personbiler og 350 passasjerer.
Drift: Helelektrisk med batterier
Miljøgevinst: Sparte nærmere million liter drivstoff og 570 tonn CO₂ årlig.

Flere nyheter

Tone Wille blir ny styreleder i Norled

Tone Wille tiltrer som ny styreleder. Hun etterfølger Elisabeth Grieg, som har hatt denne rollen siden 2019

Toril Ås og Steffan Lindsø ansatt som finansdirektør og teknisk direktør i Norled

Norled styrker sitt lederteam med ansettelse av Toril Marie Ås som finansdirektør og Steffan Lindsø som teknisk direktør. Begge har de siste månedene fungert i sentrale interimposisjoner og vært en del av selskapets ledergruppe.

Norled hedret for sin grønne satsing

Norled vant "Partner of the Year 2024" prisen for vårt lederskap og fremragende bidrag til å fremme det grønne skiftet på sjøen

Hurtigbåtene i Oslo blir oppgradert og mer miljøvennlige

Hurtigbåten MS Baronessen er nå bygget om til batteridrift og har samtidig fått ny utforming. Søsterfartøyet MS Baronen er også under ombygging. Dette er viktige skritt i Ruter og Norleds samarbeid om å gjøre hurtigbåtene klare for batterielektrisk drift og skape en mer behagelig reise for passasjerene.

Nye priser og rabattregler for båtene i Vestland

Fra 1. Oktober blir det flere endringer på de fleste båtene. Hele båtfylket Vestland får nå like regler og rettferdige priser.

Frode Hevrøy blir ny driftsdirektør i Norled

Frode Hevrøy er ansatt som driftsdirektør i Norled og får ansvaret for driften av hele Norleds ferje- og hurtigbåtflåte.

Bestilling av plass for kjøretøy på ruter i Florøbassenget og Sogn (Ortnevik, Nordeide og Vik)

Skal du ha med kjøretøy på reiser med båt i Florøbassenget kan du bestille plass her

MS Mjølner er klar for Trondheimsfjorden

Fartøyet som skal trafikkere sambandet 810 Trondheim – Vanvikan er overlevert fra verftet og på vei mot Trondheim.

Nye elektriske ferjer kutter utslippene på sambandet Stokkvågen-Lovund-Træna med opp til 90 prosent.

Norled vant anbudskonkurransen om ferjesambandene Stokkvågen-Lovund med mellomsteder og Stokkvågen-Træna med mellomsteder etter å ha levert et konsept som kutter utslipp med opptil 90 prosent. Tre nye batteri-hybrid ferjer skal inn på sambandet i 2027.

Vi søker landkrabber og sjøulker

Norled er i full gang med en rekke nye ferje- og hurtigbåtprosjekter. Her skjer det mye både på land og vann, og mer skal det bli. Vi har flere ledige stillinger. Kunne du tenkt deg å jobbe med denne gjengen? Velkommen til avdelingsmøte i teknisk!