Hurtigbåtene i Oslo blir oppgradert og mer miljøvennlige

Hurtigbåten MS Baronessen er nå bygget om til batteridrift og har samtidig fått ny utforming. Søsterfartøyet MS Baronen er også under ombygging. Dette er viktige skritt i Ruter og Norleds samarbeid om å gjøre hurtigbåtene klare for batterielektrisk drift og skape en mer behagelig reise for passasjerene.
Foto: Rikard Kolbjørnsen / Norled

I løpet av høsten og vinteren settes de nye fartøyene i rute på hybriddrift. Neste skritt er å ta i bruk batteribytteroboter som gjør at båtene kan gå på batteri hele tiden. 

Fartøyene eies og opereres av Norled på oppdrag fra Ruter, og ombyggingen er gjort hos verftet Brødrene Aa i Eikefjord. 

Elektrifiseringen av Ruters hurtigbåter skal gi en årlig CO2-besparelse på 2.600 tonn. 

– Vi har allerede satt i drift elektriske ferger og øybåter. Nå står hurtigbåtene for tur. Dette er krevende, men også viktig, fordi dieseldrevne hurtigbåter er den transportformen som har størst CO2-avtrykk per passasjerkilometer, sier Ole Jakob Aanes, områdeleder i Ruter. 

Baronessen vil trolig settes inn på linje B11 mellom Nesodden og Lysaker i løpet av noen uker. Før den settes i ordinær rute vil fartøyet testes i ruten og publikum vil kunne se den seile i løpet av testperioden.  Baronen leveres over nyttår. Fartøyet skal tilbake i rute på linje B20 mellom Slemmestad Brygge/Vollen og Aker Brygge. I fjor reiste drøyt 250.000 påstigninger med B11, mens det var ca. 160.000 påstigninger på B20.  

– Inntil videre seiles tilbudet med erstatningsbåter, men vi ser uten tvil frem til å tilby våre kunder en moderne og oppgradert reise med Baronen og Baronessen, sier Ole Jakob Aanes. 

Oppgraderte fartøy med universell utforming

I tillegg til å legge til rette for batteridrift er begge skrogene forlenget med rundt 10 meter og er blitt mer energieffektive, med bedre oppdrift og mindre motstand. 

Båtene har også fått en solid oppgradering av forholdene for de reisende, med ny innredning og vinduer. Begge fartøy er betydelig oppgradert innvendig med bedre universell utforming. Det er blant annet gitt bedre plass til rullestolbrukere, bredere landgang og lavere terskler.  

Baronen har plass til 250 passasjerer og Baronessen 180. Det er også god plass for sykler, med sykkelstativ for 18 sykler på Baronen og Baronessen for 20. 

– Fartøyene har dessverre vært noe forsinket fra verftet, dels på grunn av kapasitetsproblemer og komponentmangel og dels på grunn av tidkrevende innovative løsninger om bord. Nå kommer de endelig tilbake, med nyskapende teknologi og betydelige oppgraderinger som kommer passasjerene til gode. Vi gleder oss til å ønske alle velkommen om bord og håper folk vil se seg om og sette pris på det vi oppfatter som veldig fine båter, sier hurtigbåtssjef i Norled Bjørn Egil Søndenå. 

Fra hybrid til batteri

Fartøyene er bygget om for å seile batterielektrisk. Baronen vil ha tre batteripakker på dekk, mens Baronessen vil ha to. I løpet av de minuttene båtene ligger til kai skal batteriene byttes ved hjelp av batteribytteroboten SHIFTR. De første robotene er nå under testing og ventes levert i løpet av første og andre kvartal 2025. 

Inntil batterirobotene er installert, vil driften være basert på en kombinasjon av batteri- og dieseldrift, eller ren dieseldrift 

– Fremtidens hurtigbåter må være utslippsfrie. Samtidig må de kunne oppnå tilstrekkelig hastighet, og de har så kort liggetid at det ikke er praktisk mulig å fullade batteriene fra land. Raske batteribytter med SHIFTR er vårt svar på denne utfordringen, sier administrerende direktør Heidi Wolden i Norled. 

Om SHIFTR

SHIFTR-roboten er den første i sitt slag i verden. Den har en kran som løfter batterier inn i og ut av hurtigbåtene i løpet av minutter mens passasjene går av og på. På land settes batteriene til lading i et magasin. Dette innebærer at ladingen kan foregå gradvis over tid. Alt er automatisert, og roboten er konstruert for å tåle røffe forhold, inkludert vind, sjøgang og tidevann. Arbeidet med roboten har pågått siden 2021. SHIFTR-satsingen er plassert i et datterselskap av Norled. 

Flere nyheter

Tone Wille blir ny styreleder i Norled

Tone Wille tiltrer som ny styreleder. Hun etterfølger Elisabeth Grieg, som har hatt denne rollen siden 2019

MF Ampere markerer 10-årsjubileum – en verdensnyhet som startet en grønn revolusjon

Verdens første helelektriske ferje gikk i drift 16. februar, 2025, da MF Ampere krysset strekningen mellom Lavik og Oppedal på E39 over Sognefjorden. Denne datoen for 10 år siden markerer starten på en elektrisk revolusjon i skipsfarten og er en milepæl innen utslippsfri transport både nasjonalt og internasjonalt.

Toril Ås og Steffan Lindsø ansatt som finansdirektør og teknisk direktør i Norled

Norled styrker sitt lederteam med ansettelse av Toril Marie Ås som finansdirektør og Steffan Lindsø som teknisk direktør. Begge har de siste månedene fungert i sentrale interimposisjoner og vært en del av selskapets ledergruppe.

Norled hedret for sin grønne satsing

Norled vant "Partner of the Year 2024" prisen for vårt lederskap og fremragende bidrag til å fremme det grønne skiftet på sjøen

Nye priser og rabattregler for båtene i Vestland

Fra 1. Oktober blir det flere endringer på de fleste båtene. Hele båtfylket Vestland får nå like regler og rettferdige priser.

Frode Hevrøy blir ny driftsdirektør i Norled

Frode Hevrøy er ansatt som driftsdirektør i Norled og får ansvaret for driften av hele Norleds ferje- og hurtigbåtflåte.

Bestilling av plass for kjøretøy på ruter i Florøbassenget og Sogn (Ortnevik, Nordeide og Vik)

Skal du ha med kjøretøy på reiser med båt i Florøbassenget kan du bestille plass her

MS Mjølner er klar for Trondheimsfjorden

Fartøyet som skal trafikkere sambandet 810 Trondheim – Vanvikan er overlevert fra verftet og på vei mot Trondheim.

Nye elektriske ferjer kutter utslippene på sambandet Stokkvågen-Lovund-Træna med opp til 90 prosent.

Norled vant anbudskonkurransen om ferjesambandene Stokkvågen-Lovund med mellomsteder og Stokkvågen-Træna med mellomsteder etter å ha levert et konsept som kutter utslipp med opptil 90 prosent. Tre nye batteri-hybrid ferjer skal inn på sambandet i 2027.

Vi søker landkrabber og sjøulker

Norled er i full gang med en rekke nye ferje- og hurtigbåtprosjekter. Her skjer det mye både på land og vann, og mer skal det bli. Vi har flere ledige stillinger. Kunne du tenkt deg å jobbe med denne gjengen? Velkommen til avdelingsmøte i teknisk!