Tre nye elektriske ferjer i drift i Indre Sogn

Tre nye elektriske ferjer i drift i Indre Sogn

1.mai blir alle de tre nye elektriske ferjer satt i drift på sambandet Vangsnes-Hella-Dragsvik. Sambandet i Sogn har nå på plass utslippsfrie ferjer med økt kapasitet og passasjerkomfort.

Med overgangen fra diesel- til fullelektrisk drift, vil CO2-utslippene bli betydelig redusert. Det forventes at hver av de tre ferjene vil redusere CO2-utslippene med omtrent 2.000 tonn per år. 

-Vi er svært glade for at søsterferjene er på plass. De nye ferjene gir økt kapasitet på sambandet og bidrar til at Sognefjorden får mindre utslipp fra ferjer. Sambandet lengre inne i Sognefjorden, Mannheller-Fodnes, fikk også nye elektriske ferjer i 2021, sier administrerende direktør i Norled, Heidi Wolden.

De nye elektriske ferjene MF «Hella», MF «Leikanger» og MF «Dragsvik» har et batterihybrid fremdriftssystem. Ladingen skjer automatisk ved kaiene på Vangsnes, Hella og Dragsvik. De 82,4 meter lange ferjene har en kapasitet på 80 personbiler eller 10 vogntog og 296 passasjerer.

MF "Hella" ble satt inn på sambandet 31. mai 2022, etterfulgt av MF "Dragsvik" som ble satt i drift 2.desember 2022. MF "Leikanger" ble satt i drift fra 31. mars 2023. Men det er først fra 1.mai 2023 at alle 3 søster fergene seiler samtidig.

-Ferjene lager lite støy, og er behagelig å reise med. De har også en stor panoramasalong på dekket over bildekk som vi tror blir satt pris på av de mange turistene som tar denne ferjestrekningen i Sognefjorden i høysesongen, forteller kaptein Gerard Brekke.

Han forteller at ferjene er tatt godt imot av passasjerene og at ladingen fungerer bra for alle tre ferjene.

Fra 1. mai går ferjene på sambandet over til sommerrute frem til oktober. Dette betyr at det er lengre liggetid ved kaiene. I vintersesongen vil det igjen kun være to ferje på sambandet.